Gépjármű eladás bejelentése – már online is

Az előző blogbejegyzésemben megtárgyaltuk, hogy hogyan ellenőrizhető a jármű előélete online, hiteles források felhasználásával, és megismertük a JSZP – Jármű Szolgáltatási Platform előnyeit. Érintettük az adás-vételi szerződés tartalmának jelentősségét a bejelentési kötelezettség és az üzembentartói felelősség – akár egy gyorshajtást követő közigazgatási bírság – érintettségében. Folytassuk a gondolatmenetet!

A gépjármű eladásának bejelentése nem csupán a jogszabályi kötelezettség miatt fontos, de az eladó önös érdeke is. Képzeljük csak el, ha mi sem jelentenénk be az eladást, és a vevő sem jelentené be a járművünk megvásárlását, akkor a nyilvántartó szerv jó eséllyel nem szerezhetne tudomást a tranzakcióról, így a jármű üzemeltetésével (üzemben tartásával) összefüggő kötelezettségeink és felelősségünk is változatlan maradna.

Amennyiben a vevő a járművünkkel szabálysértést követ el – és nem vonják intézkedés alá -, úgy a hatóságok a nyilvántartásba bejegyzett üzembentartót keresik meg az ügyben. Egyes objektív felelősség alapját képező szabályszegések (pl. sebességtúllépés) esetén a közigazgatási bírságot az üzembentartónak szabja ki az eljáró hatóság, aki mentesülését az adásvételi szerződéssel igazolhatja ugyan, de ezekkel a jogsértésekkel korábbi tulajdonosként ne legyen már dolgunk ha nem feltétlenül szükséges. A sor folytatható adókötelezettséggel, parkolási bírsággal, autópálya használati jogosultság átírásával… – szóval kötelezettségünk mellett számos okunk is van bejelenteni a járművünk eladását.

A https://www.nyilvantarto.hu/ugyseged/ oldalon KAÜ bejelentkezést követően online is lehetőségünk nyílik a jármű korábbi tulajdonosaként a tulajdonosváltás ingyenes bejelentésére.

Az űrlapon a jármű adatainak rögzítése után az új tulajdonos adatainak megadása szükséges, ezért elengedhetetlen, hogy azokat helyesen rögzítsük már az eladás pillanatában. Következő lépésként az adás-vételi szerződés szkennelt (fotózott) példányának feltöltésére kerül sor, akár *.pdf, akár *.gif, *.png, *.jpeg képfájlként figyelemmel arra, hogy maximum 10 db 5Mb méretű fájl csatolható.

A bejelentésről készül egy elektronikus Ügyadatlap, amely a további ügyintézések során is felhasználható, így például a várakozási engedélyek, autópálya használati jogosultságok új járművünkre történő átíratása során.

Gyors, egyszerű, és ingyenes az online bejelentés, így ajánlom jószívvel mindenkinek!

A Kormányhivatal által készített, Youtube-on közzétett videó további részleteket is tartalmaz, ajánlom figyelmetekbe:

https://www.youtube.com/@Kormanyhivatalokhu oldalon közzétett video

Nem csupán a jármű eladás, de számos további jármű igazgatást érintő ügy (pl. törzskönyv pótlása) is intézhető online, így ajánlom figyelmetekbe a KAÜ azonosítással rendelkezésre álló szolgáltatások széles körét.

Ha hasznosnak találtad, ide kattintva megoszthatod ismerőseiddel a Facebookon!