Az árvíztűrő tükörfúrógépről – avagy az ékezetek kálváriája

Bizonyára egyetértünk abban, hogy egy jó szerszám aranyat ér. A produktivitás egyik legfontosabb összetevője az eszköz, amellyel hatékonyan végezhetjük tevékenységünket mind az online, mind az offline világban. Könnyű belátni, hogy az autószerelők és villanyszerelők célszerszámai ugyanúgy elengedhetetlenek a hatékony munkavégzéshez, mint a grafikusok és webdizájnerek célszoftverei. Természetesen áthidalható a célszerszám hiánya kényszermegoldásokkal, de a hatékonyság, a munkavégzés komfortja megköveteli bizonyos eszközök rendelkezésre állását. Ilyen eszköz lehet az árvíztűrő tükörfúrógép is…

Imagine: Bing AI

Gondoljunk bele, ízlelgessük a szót! Árvíztűrő tükörfúrógép! Mire használjuk, miért jó ez nekünk, miért akarnánk árvízben tükröt fúrni??? Nem akarunk. Én legalábbis árvíz nélkül sem tervezem. Miért tartom mégis hasznosnak?

Az árvíztűrő tükörfúrógép nem hagyományos értelemben vett szerszám, inkább egy fogalom. Egy nyelvtani értelemben vett szó. Olyan szó, amelyben a magyar ékezetes, – nemzetközi megközelítésből nézve tehát speciális – karakterek mindegyike képviselteti magát. Nézzünk néhány példát különböző betűtípusokra, és figyeljük meg egyes karakterek eltérő, helytelen megjelenését:

Times New Roman betűtípus karakterkészlete (teljesen magyar nyelvre optimalizált)
Rockwell betűtípus karakterkészlete (itt már a figyelmes szem találhat eltérést)
Ravie betűtípus karakterkészlete (feltűnő az egyes karakterek eltérő megjelenése)
Parchment betűtípus karakterkészlete (kifejezetten zavaró az eltérő karakterek megjelenése)

A fenti négy betűtípus csak néhány a több száz, több ezer karakterkészletből, amelyeket felhasználhatunk dokumentumaink, kiadványaink, weboldalunk egyedivé tételéhez. Gyakran előfordul, hogy választunk egy számunkra tetszetős betűtípust, majd a kiadvány kinyomtatása, publikálása után a sokadik oldalon megbújó első „ű” vagy „ő” betű elrontja az összképet, mert nem illeszkedik a magyar speciális karakter a betűkészletbe, rosszabb esetben csak egy négyzet jelenik meg a betű helyén. Ennek elkerülése érdekében a betűtípus választásnál gépeljük be a kulcsszót: „árvíztűrő tükörfúrógép”, és ha minden betű helyesen jelenik meg, akkor bátran használhatjuk a szöveg tejes terjedelmében.

Kihívás:

Találsz ilyen jellegű, betűtípusból adódó karaktermegjelenési hibát a weboldalamon elhelyezett képek, slide-ok között? Ha igen írd meg, az első két szemfüles válaszadó vendégem egy tábla csokira… 😉

A szépérzéken túl azonban van létfontosságú szerepe is a karakterek helyes felhasználásának. Mint közismert, napjainkban már foglalható ékezetes domain (pl. ilyen lehetne a https://csabamolnár.hu, vagy a https://kiadólakás.hu), és a jelszavainkban is használhatunk speciális és ékezetes karaktereket. Ismerős lehet mobileszközeinkről, hogy ékezetes karaktereink több változatban is megjelennek a beviteli mezőn:

android alapú szövegbevitel
android alapú szövegbevitel
android alapú szövegbevitel

A Windows, Linux, Macintosh rendszerű munkaállomásaink billentyűzetén természetesként hat, hogy a begépelt jelszó helyesen jelenik meg, bár nyelvi beállítások függvényében esetenként az „y” és „z” betűk hajlamosak helyet cserélni, az „í” betű hosszú shift esetén elvándorolni. Android és iOS rendszerű mobileszközön, már felmerülhet a kérdés, hogy a fenti ékezetes karakterekből melyiket válasszuk, de kis rutinnal megszokható a helyes választás. Gondoljunk bele azonban, hogy a Smart televíziónk, autónk, hűtőszekrényünk, játékkonzoljaink, IoT eszközeink, okosmindenünk is kér bejelentkezést számtalan esetben. Ezeken az eszközökön a karakterkészletek kompatibilitási problémája, a beviteli mezők sokfélesége nem csak hogy megnehezíti, sok eseteben ki is zárja az ilyen karakterek helyes bevitelét, így a bejelentkezést.

Fentiek fényében, ajánlom jó szívvel, hogy a használt platformok, eszközök függvényében használjunk, vagy ne használjunk ékezetes karaktereket, hiszen már nem csupán a begépelt szöveg megjelenése, de sok esetben a bejelentkezésünk eredményessége is kétségessé válhat. Érdemes a felhasználónevek, jelszavak, domain nevek, elérési utak, mappanevek kialakításakor a fentiekre is figyelemmel lennünk, vagy éppen ezt tudatosan kihasználva rendkívül erős jelszavakat alkotni a szokványos karakterkészleten túlmutatóan.

Emlékeztetőül ajánlom figyelmedbe a Jelszóhigiéniáról szóló háromrészes írásomat:

Ha hasznosnak találtad, ide kattintva megoszthatod ismerőseiddel a Facebookon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük