Megszűnik a DIGI e-mail szolgáltatása

Emlékeztek még a januári E-mail, ami valóban a miénk című írásomra? Akkor a UPC e-mail szolgáltatásának korábbi megszűnése mellett említettem, hogy a DIGI e-mail szolgáltatása is érintett lehet hamarosan. Sajnos mostanra mindez bizonyossá vált. A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. e-mailben, valamint a DIGI Webmail szolgáltatás bejelentkező képernyőjén értesítette az ügyfeleit, hogy a webmail szolgáltatást 2024. július 31-ei hatállyal kivezeti szolgáltatásai közül, így az ügyfelek 2024. augusztus 01-től nem érik majd el a @digikabel.hu, @hdsnet.hu @invitel.hu, @fibermail.hu @vnet.hu, @globonet.hu, @euroweb.hu, @eol.hu, @dunaweb.hu, @anet.hu, @profinter.hu és @kulturnet.hu tartományban biztosított e-mail fiókokat. (További részletek a szolgáltató https://www.digi.hu/webmail oldalán érhetőek el.)

Miért érdemes erre jóval a szolgáltatás megszűnése előtt kiemelt figyelmet fordítanunk?
Kérlek olvasd vissza, idézd fel januári írásomat:
E-mail, ami valóban a miénk

Ahogy korábban már tárgyaltuk, az online térben egyre hangsúlyosabb szerepet kap az e-mail fiókunk. Az e-mailben zajló kommunikáció, az e-mail címünkkel regisztrált szolgáltatások, közösségi oldalak, és a hivatalos kommunikációs csatornák elérhetőségének többsége az e-mail címünkhöz kötődik, amely az online identitásunk kapujaként fogható fel. Egy lakcímváltozás is számos bejelentési kötelezettséget keletkeztet, de egy e-mail fiók megszűnése, az e-mail címünk megváltozása ennél sokkal szerteágazóbb. Gondoljunk csak bele, fel tudnánk idézni, hogy ez elmúlt években hány szolgáltatásra regisztráltunk e-mail címünkkel? Fel tudnánk sorolni minden weboldalt ahová e-mail címünk felhasználásával jelentkezünk be? Fel tudunk idézni minden partnerünket akinek e-mail címünket korábban megadtuk? Hiszem, hogy 200-300 tétel alatt egyikünknél sem áll meg a felsorolás.

Csak egy példát említve, aki korábban UPC-s volt, már átélte ezt egyszer, és ha szerencséje van, akkor nem a DIGI-hez köteleződött el, mert akkor kezdheti újra a költözést, a tömeges átregisztrációt. Kell ez nekünk? Jól tűrjük, ha időről időre kirántják a szőnyeget a lábunk alól? Mi tehát a megoldás? Ismerősöm mondta a napokban, hogy majd választ egy szolgáltató-független e-mail fiókot. Szolgáltatótól független? Úgy értjük, internetszolgáltatótól független fiók, amely többségében ingyenes „szolgáltatásként” vehető igénybe, mint például a Freemail, Gmail, Yahoo, Citromail, Outlook, vagy a várva-várt Xmail? Mitől volna az stabilabb, megbízhatóbb, hosszútávúbb mint az internetszolgáltatók szolgáltatásai? Én személy szerint nem ebben hiszek.

Ahogy korábbi írásomban részletesen leírtam, érdemesebb egy saját domain-t vásárolni, amellyel a későbbiekben szabadon rendelkezhetünk, és amely könnyedén migrálható az e-mail szolgáltatók között. Vásároljunk egy sajátnevem.hu domain-t, majd akár a domain szolgáltatónál, akár szabadon választott e-mail szolgáltatónál regisztráljunk hozzá tetszőleges info@sajátnevem.hu formátumú e-mail fiókot, vagy akár többet is. Amellett, hogy a sajátnevem123@gmail.com, vagy sajátnevem123@digikabel.hu formátum helyett az info@sajátnevem.hu formátum sokkal megbízhatóbbnak, hitelesebbnek tűnik, egyben megteremti az önrendelkezés lehetőségét is. Anélkül válthatunk szolgáltatót az e-mail címünk mögött a Domain szolgáltató, vagy tetszőleges pl. Gmail, Protonmail stb. e-mail szolgáltató között, hogy az e-mail címünk megváltozna, vagy a szolgáltatás a rövid átállástól eltekintve kiesne, ezáltal a számunkra éppen optimális, vizuálisan tetszetős, ár-érték arányban kedvező szolgáltatások között szabadon válthatunk a @sajátnevem.hu domain-hez rendelt e-mail címünk megtartásával.

Lakossági körben ez a gyakorlat még kevésbé elterjedt, azonban figyelemmel arra, hogy e-mail egyre nagyobb szerepet játszik a digitális térben, mindenképpen javaslom megfontolni a stabilitás, megbízhatóság, önrendelkezés, reklámmentesség előnye mellett az állandóság igényének megfelelő szolgáltatás választását!

Keressünk egy Domain szolgáltatót, válasszunk egy számunkra megfelelő domain nevet, és nézzük meg hogy szabad-e még. Álljon itt egy példa Minta Lajos nevére:

Egy népszerű Domain szolgáltatónál végzett keresés a https://www.rackhost.hu/ oldalon

Mint látjuk egy domain beszerzése filléres tétel, és ehhez már csak egy hasonlóan kedvező árú, igényeinknek megfelelő e-mail szolgáltatást, webtárhely csomagot kell választanunk.

Meggyőződésem, hogy a digitális életteret tudatosan kell kialakítani, vagy a kínálkozó alkalmat kihasználva átalakítani annak érdekében, hogy hosszú távon szolgálja online identitásunkat. Mind felnövekvő gyermekeinknek, mind saját részre olyan jól átgondolt, hosszú távra tervezett digitális hátteret célszerű kialakítanunk, amely nem függ egyes üzleti szereplők, szolgáltatók működésétől, vagy azok között különös érdeksérelem nélkül migrálható.

Ebben nyújtok segítő kezet, és kínálok támogatást a megbízhatóságra, stabilitásra vágyó, komfortos és biztonságos digitális élettérbe költöző ügyfeleimnek!

Ha hasznosnak találtad, ide kattintva megoszthatod ismerőseiddel a Facebookon!